Nieuw ROZ-model Woonruimte

De Raad voor Onroerende Zaken (ROZ) heeft eind juli 2024 een nieuw model voor de huurovereenkomst van een Woonruimte vastgesteld. Dit nieuwe ROZ-model is vanaf vandaag beschikbaar op de website van de ROZ.
In de Handleiding bij het model wordt het gebruik nader toegelicht. Er is gestreefd naar een breed toepasbaar evenwichtig model.
Het model is tot stand gebracht door de Juridische Commissie van de ROZ. In het nieuwe model zijn bepalingen aangepast over bijvoorbeeld de looptijd van de huurovereenkomst en over de huurprijssegmenten. Dit wegens nieuwe wetgeving zoals de Wet vaste huurcontracten en de Wet betaalbare huur. De Algemene Bepalingen zijn eveneens aangepast.
Artikel 5.2 van de huurovereenkomst is niet gewijzigd t.o.v. de vorige versie van het ROZ-model! De ROZ kan niet instaan voor de juridische houdbaarheid van artikel 5.2 van de huurovereenkomst en artikel 16 van de Algemene Bepalingen vanwege de rechtspraak over vergelijkbare huurprijsverhogingsbedingen in huurovereenkomsten voor woonruimte in de vrije sector tussen professionele verhuurders en niet-professionele huurders die onder Richtlijn 93/13/EEG vallen! Inmiddels zijn over die bedingen prejudiciële vragen gesteld aan de Hoge Raad. De ROZ wacht de antwoorden op die vragen af, alvorens hij besluit of artikel 5.2 van de huurovereenkomst en artikel 16 van de Algemene Bepalingen aanpassing behoeven en zo ja op welke wijze. Gebruikers wordt geadviseerd juridisch advies in te winnen.
Zoals gebruikelijk in de ROZ-overeenkomsten kunnen afwijkingen op het model als bijzondere bepaling onder artikel 12 worden opgenomen.

Naar het ROZ-model huurcontract voor Woonruimte